Problemy z mykotoksynami w paszy dla świń?
Rozwiązanie: MycoProtec
Czym są mykotoksyny?
Mykotoksyny są zróżnicowanymi pod względem chemicznym wtórnymi metabolitami wytwarzanymi przez grzyby pleśniowe. Zmienne warunki pogodowe, charakterystyczne dla naszej strefy klimatycznej, sprzyjają rozwojowi grzybów z rodzaju Fusarium. Natomiast niewłaściwy sposób przechowywania surowców może doprowadzić do skażenia surowców paszowych grzybami z rodzaju Aspergillus i Penicilium.
Mykotoksyny mogą wykazywać ostre działanie toksyczne oraz mieć właściwości mutagenne (aflatoksyny, fumonizyny, ochratoksyna A, toksyna T-2), teratogenne (aflatkosyna B1) czy estrogenne (zearalenon).
Dlaczego mykotoksyny są niebezpieczne?
Zatrucia wywołane przez mykotoksyny, zwane mykotoksykozą, mogą powodować objawy kliniczne lub subkliniczne, obniżając wydajność zwierząt, co w konsekwencji przekłada się na pogorszenie opłacalności produkcji zwierzęcej. Najbardziej wrażliwe na skażenie mykotoksynami są młode zwierzęta i lochy.
Najczęściej obserwowanymi efektami zatrucia deoksyniwalenolem u świń są: zmiejszony apetyt, wymioty, biegunki, a co za tym idzie obniżenie parametrów wzrostu. Przy dłuższej ekspozycji na jego działanie pojawia się zapalenie skóry i tkanek podskórnych.
Natomiast fumonizyny wywołują obrzęk płuc u świń, uszkodzenia komórek wątroby oraz trzustki, a także mają działanie immunosupresyjne.
Zearalenon i jego metabolity zaburzają homeostazę hormonalną poprzez łączenie się z receptorami estrogenów. Konsekwencjami są m.in. poronienia, zaburzenia cyklu rozrodczego, obrzęk i zaczerwienie sromu, czy wypadanie pochwy lub odbytu.
Mykotoksyny przynoszące największe straty w produkcji świń:
- Deoksyniwalenol (DON)/li>
- Zearalenon (ZEA)
- Fumonizyny
- Toksyny T2- i HT2
Rozwiązanie ActivePro: MycoProtec
MycoProtec to wysoce skuteczny product o szerokim spektrum absorbcji mykotoksyny.
Mykotoksyny są unieszkodliwiane dzięki innowacyjnej kombinacji substancji czynnych, która ponadto wspiera funkcjonowanie wątroby oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Sposób działania:
- Wiązanie i wydalanie z organizmu mykotoksyn i endotoksyn.
- Wzmacnianie układu odpornościowego i wspieranie funkcjonowania wątroby.
Wpływ na zwierzęta:
- Wyższa wydajność i niższe straty zwierząt
> dzięki lepszemu pobraniu paszy i wyższym przyrostom. - Wyższy zysk ekonomiczny
> dzięki większej liczbie sprzedanych zwierząt,
> dzięki poprawie wydajności. - Poprawa wskaźników rozrodczych poprzez zachowanie homeostazy hormonalnej.
Drożdże | Mannany i glukany jako ważny komponent uzyskany z drożdży, które wiążą mykotoksyny i szkodliwe bakterie (np. E. Coli). |
Bentonit | Komponenty mineralne z funkcją wiązania mykotoksyn. |
Zioła | Zastowanie ziół zwiększa pobranie paszy i wspomaga funkcjonowanie wątroby. |