Optymalny mikroklimat w chlewni – na co należy zwrócić uwagę?
Spis treści:
- Znaczenie systemów wentylacyjnych
- Optymalne parametry mikroklimatu w chlewni
- Dopuszczalne stężenie szkodliwych gazów (zgodnie z Rozporządzeniem MRiRW z z dnia 15 lutego 2010 r. )
- Jaki system wentylacji należy wybrać dla chlewni?
- Wentylacja podciśnieniowa w chlewni dla świń
- Co należy wziąć pod uwagę?
- Wentylacja w zimie
- Wentylacja latem
Wentylacja w chlewni
Główną funkcją wentylacji jest wymiana zużytego powietrza, ale także wspomaganie utrzymania optymalnej temperatury oraz wilgotności w chlewni. W okresie letnim wydajny system wentylacyjny pozwala ograniczenia występowania stresu cieplnego u świń.
Zalecane optymalne wartości parametrów mikroklimatu w chlewni
Dopuszczalne stężenie szkodliwych gazów (zgodnie z Rozporządzeniem MRiRW z z dnia 15 lutego 2010 r.)
Szkodliwe gazy | Wartości maksymalnych dopuszczalnych stężeń szkodliwych gazów (ppm/m3 powietrza) |
---|---|
Amoniak (NH3) | 20 |
Dwutlenek węgla (CO2) | 3000 |
Siarkowodór (H2S) | 5 |
Jaki system wentylacji należy wybrać?
Wybór systemu wentylacji musi zawsze opierać się na skuteczności mechanizmu – zapewnieniu właściwego mikroklimatu dla zwierząt. Wymiana powietrza musi być regulowana w zależności od temperatury i wilgotności wewnątrz budynku oraz warunków panujących na zewnątrz.
Warunki zewnętrzne i aktywność świń wpływają na zmianę warunków klimatycznych w ciągu dnia. Sterowanie ręczne nie jest zatem możliwe. Praktycznym rozwiązaniem jest zastosowanie automatycznych systemów z komputerami klimatycznymi, które rejestrują wszystkie istotne parametry klimatyczne i sterują nimi niezależnie.
Wentylacja podciśnieniowa w chlewni
Najbardziej rozpowszechnionym i efektywnym systemem wentylacji mechanicznej jest wentylacja podciśnieniowa. Daje największe możliwości regulacji przepływu powietrza i pozwala na poprawne, równomierne i dostosowane do obsady zwierząt rozmieszczenie otworów wlotowych i wentylatorów wyciągowych.
W tym układzie zużyte powietrze jest usuwane (zasysane) z chlewni przez wentylatory wyciągowe, które najczęściej zlokalizowane są w pionowych kominach osadzonych w dachu budynku. Natomiast otwory wlotowe powietrza umieszczone są przeważnie w ścianach bocznych. Jeśli budynek posiada poddasze to otwory wlotowe mogą być osadzone w stropie, dzięki temu w okresie zimowym do chlewni trafia wstępnie ogrzane powietrze.
Na co należy zwrócić uwagę w zakresie systemów wentylacyjnych?
Podstawą w wyborze rodzaju wentylacji zawsze musi być efektywność mechanizmu – zapewnienie właściwego mikroklimatu dla zwierząt. Wymianę powietrza trzeba regulować w zależności od temperatury i wilgotności w budynku oraz od warunków termicznych panujących na zewnątrz obiektu.
Aby uzyskać właściwy ruch powietrza i tym samym sprawną wentylację w chlewni, otwory wlotowe i wentylatory wyciągowe muszą być rozmieszczone poprawnie, równomiernie i muszą być dostosowane do liczby świń w chlewni.
Ponadto należy codziennie sprawdzać prawidłowość działania systemu wentylacyjnego, a także przeprowadzać regularne i szczegółowe kontrole parametrów mikroklimatu w obiekcie. To pozwoli wykryć i usunąć wszelkie błędów, które nie tylko mogłyby pogorszyć poziom dobrostanu świń, obniżając przy tym produkcyjność, ale w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci zwierząt.
Wentylacja w zimie
Wymianę powietrza trzeba regulować w zależności od temperatury i wilgotności w budynku oraz od warunków termicznych panujących na zewnątrz obiektu.
Nie należy zapominać, że główną rolą wentylacji jest wymiana zużytego powietrza. Jeśli w sezonie zimowym, dążąc do podwyższenia temperatury w chlewni, obniżymy sprawność wentylacji dojdzie do nagromadzenia się szkodliwych gazów i wilgości, które negatywnie wpłyną na zdrowotność i produkcyjność zwierząt, dlatego wentylacja powinna pracować przynajmniej na poziomie 10% wydajności.
Świetnym rozwiązaniem są sufity perforowane, które nie wprowadzają zimnego powietrza bezpośrednio do komory, tylko przez system kanałów, w których zostaje ono ogrzane. Kanały wprowadzające powietrze mogą mieć różne umiejscowienie: pod wannami gnojowicowymi lub w ścianach bocznych budynku.
Wentylacja latem
W ostanich latach w okresie letnim mamy coraz częściej do czynienia z temperaturami saharyjskimi w obliczy, których systemy wentylacyjne zainstalowane w chlewniach okazują się niewystarczające. W celu ograniczenia występowania stresu cieplnego u świń, można skorzystać z kilku rozwiązań, które pozwalają obniżyć temperaturę w budynku, m.in. poprzez wprowadzanie powietrza kanałami w ziemi, czy przez sufit perforowany. Jednak najskuteczniejszym jest system schładzania wysokociśnieniowego.
Jak działa system wysokociśnieniowego zamgławiania?
Proces zamgławiania realizowany jest poprzez wysokociśnieniowy system rur, do których specjalna pompa tłoczy wodę pod wysokim ciśnieniem wynoszącym 70 Bar, które otwierają dysze rozpylające w pomieszczeniu bardzo drobną mgiełkę w formie aerozolu.
Schładzanie poprzez zamgławianie nie tylko obniża temperaturę ale także eliminuje problem zapylenia i ogranicza parowanie amoniaku w budynku. Jest również wykorzystywane do namaczania i dezynfekcji wyposażenia chlewni.
System chłodzenia możne być podłączony do głównego sterownika mikroklimatu, co pozwala na automatyczne sterowanie systemem wraz z wentylacją.